Veckans tips

Varje vecka kommer ett nytt tips från oss. Det kan till exempel vara ett boktips, en tidskrift, en webbsida, en app eller något annat vi tror kan intressera dig. Här kan du även läsa tidigare tips.

Veckans tips!

 

v. 42
Supersnacks och fler smarta sötsaker
Av Ulrika Hoffer

Jag ville dra ner på socker i min kost och det gick ganska bra när det gällde mat men det där med fikabröd och godis var lite svårare, så därför vill jag tipsa om detta lilla guldkorn.Förordet i boken gjorde mig nyfiken och fick mig att bläddra vidare.

Vad sägs om en pizzabotten gjord på sötpotatis, spenat och chiafrö, toppad med en härlig tomatsås och cashewost.Eller Grönsakskex med sesamfrön och oliver, Citronkaka med gurkmeja, Blomkålsmuffins, Smulpaj med hallon, Sötpotatis våfflor, Lyxiga praliner med marsipan och nougat.

Listan kan göras hur lång som helst och det finns något för alla smaker. Så låna och prova, du kommer inte att bli besviken.

Se om boken finns inne och reservera den här


v. 41
Kloka hem

En av bibliotekens nya tidskrifter heter Kloka hem. Det är en inredningstidning som vill inspirera till en hållbar livsstil. Det senaste numret innehåller bl. a. artiklar om att renovera ekologiskt, att sanera hemmet från farliga kemikalier, att rädda gamla kök istället för att riva ut och sätta in nytt och grön stadsarkitektur. Det finns också artiklar om att ta tillvara frukt, bär och grönsaker samt tips på miljövänliga inredningsprylar.

På tidskriftens webbsida, klokahem.com finns mycket mer att läsa, t.ex. en test av ekologisk grillkorv (3 vego och 3 med kött) och om en etisk, mindre miljöskadlig smartphone.

Det senaste numret går bara att läsa på biblioteket i Karlstad men tidigare nummer kan du låna hem. Se om den finns inne och reservera den här.


 

v. 40
Dagens fika : kaffe & kakor, lunch och en pratstund
Av Milo Kalén

Gillar du att fika? Här får du bästa recepten!

Milo öppnade sina drömmars fik som 51 åring, sin passion för matlagning och bakning har hon ärvt efter sin mamma. Med den här boken vill hon inspirera oss att våga prova nytt och att våga misslyckas. Vi får gärna tillaga några av hennes favoriter och ändra ingredienser så att kakorna blir våra egna.

Här serveras klassiska bullar, många olika sorters mördegskakor och mjuka kakor och pajer såsom citron- och lime paj, sviskonpaj och favorit cheesecake. Dessutom finns läckra hembakta bröd och enklare lunchrätter. Recepten är enkla att följa och ingredienserna finns att få tag på i vanlig matbutik, det är bara att sätta igång.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 39
Prova 6 olika söktjänster inom omvårdnad/nursing

Nu har du som vårdpersonal chansen att använda och testa 6 olika söktjänster. Testperioden sträcker sig fram till den 31 oktober 2017. Är det någon av dem du har användning för i ditt arbete? Säg gärna till oss på biblioteket.

Gå till söktjänsterna

 


 

v. 38
Asparna
Av Hanna Nordenhök

Asparna utspelar sig i två parallella tidsplan och handlar dels om Sussi i nutid och om Baronen i början på 1800-talet. Sussi återvänder till sin hemstad Malmö och sin trasiga mor många år efter att hennes lillebror blivit intagen på Råby ungdomsvårdsanstalt. Baronen grundar 1838 Råby räddningsinstitut för förvildade barn efter att ha misslyckats med att tämja bort det vilda från både sin egen son och en vargunge.

Med vackert avskalat språk sammanflätar Nordenhök de båda historierna och berättar en historia om syskonkärlek och socialt utsatta barn som svikits av samhället och vuxenvärlden.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 37
Mödrarnas söndag
Av Graham Swift

Det är 20-tal och miljön är ett gods på engelska landsbygden. Det är dagen på året då tjänstefolket får ledigt för att åka hem. Två personer blir trots den speciella dagen kvar på godset och det som händer under dagen kommer att förändra framtiden för alltid. En stor kortroman – på bara 150 sidor ryms så mycket känslor och dramatik!

 Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

v. 36
Dimmornas hus

Av Alix Rickloff

När sjuksköterskan Anna Trenowyths adoptivföräldrar dör under andra världskriget står hon helt utan familj och hem. Med ödets nyck blir Anna stationerad på godset Nanreath Hall där hennes mamma Lady Katherine Trenowyth växte upp. Hennes mamma dog när hon bara var 6 år och ansågs då vara familjens svarta får eftersom hon fött Anna utanför äktenskap. När Anna kommer till godset ser hon sin chans att ta reda på mer om sin släkt och vad som hände.

Parallellt med Annas historia får vi följa hennes mamma Lady Katherine Trenowyths historia. Hon förväntas leva sitt liv respektabelt genom att hitta någon passande från samma samhällsklass att gifta sig med. Men så dyker den bohemiske konstnären Simon upp och hon dras med i ett nytt liv fullt av lust, liv och kärlek. Ett liv som så småningom börjar falla samman och som lämnar henne ensam och övergiven.

Det är en historisk roman som innehåller kärlek, hemligheter och krigets tragedi och det är spännande och gripande fram till sista sidan.

Se om boken finns inne och reservera den här