Veckans tips

Varje vecka kommer ett nytt tips från oss. Det kan till exempel vara ett boktips, en tidskrift, en webbsida, en app eller något annat vi tror kan intressera dig. Här kan du även läsa tidigare tips.

 

v. 50
Vad sägs om mord i idrottsmiljö? Här kommer tips på julläsning. Du kan själv välja om du vill läsa eller lyssna på böckerna.

Andra andningen
Av Sofie Sarenbrant. Damm förlag. 2013. Finns som bok, ljudbok och e-bok.
Startskottet går för den 35:e upplagan av Stockholm Marathon. Det är den första juni men det är kallare än på julafton. Kriminalpolisen Emma Sköld är ledig men på plats för att heja på sin syster som deltar i loppet. Plötsligt kommer larm om märkliga dödsfall bland löparna. Finns det en mördare bland deltagarna?  Sök boken i bibliotekskatalogen

Ryttaren
Av Christina Olséni och Micke Hansen. Massolit förlag. 2017. Finns som bok och e-bok.
Det har dragit ihop sig till Falsterbo Horse Show, årets största höjdpunkt inom svensk ridsport och en av de mest prestigefulla hopptävlingarna i världen. Förhandsfavoriten Leopold Gyllenstierna rider in och tar emot folkets jubel, men redan efter tredje hindret faller han död ner. Det visar sig snabbt att han inte dött en naturlig död och Skanörs poliser kastar sig med blandad entusiasm in i mordutredningen. Del tre i serien "Mord i Falsterbo".  Sök boken i bibliotekskatalogen


Enhörningen
Av Jonas och Mathias Karlsson. Förlag A Nice noise. 2016. Finns som bok, ljudbok och e-bok.
"Enhörningen" är smeknamnet på en 37-årig fd. diskuskastare som bestämmer sig för att göra comeback. Målet är ett OS-guld och han skyr inga medel för att få ta revansch. När han får erbjudandet att ingå i ett hemligt forskningsprojekt tvekar han inte en sekund. Kriminalreporter Sandra Hatt arbetar samtidigt på ett fall med en serie brutala överfall mot unga kvinnor.  Sök boken i bibliotekskatalogen

 


 

v. 49
Fantastiska vidunder och var man hittar dem
Av Joanne K Rowling

Fantastiska vidunder och var man hittar dem är en förtrollande introduktion till J.K. Rowlings magiska värld. Vi får ta del av den samling vidunder som "författaren" Newt Schamander upptäckt under sina forskningsresor.

Läs om vidunder som Clabbert, Fjäderkraxare, Svensk Kortnosing eller Bundimun. Bundimun finns över hela världen och för med sig en otäck stank, utöver det kan den få din husgrund att ruttna. Om du skulle drabbas av Bundimuns angrepp, misströsta inte, det finns att hjälp att få kontakta bara avdelningen för övervakning av magiska skapelser.

Boken har fantastiskt fina illustrationer av Olivia Lomenech Gill och man får lust att bara sätta sig ner och bläddra igenom boken. Eftersom varje avsnitt om vidunder är relativt kort passar den även för högläsning i samband med nattningen men vi ger ingen garanti om att barnen törs somna...

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 48
Titta Hamlet
Av Barbro Lindgren & Anna Höglund

Detta är något så ovanligt som en pekbok för vuxna. Det är det klassiska dramat om Hamlet av William Shakespeare, men i en väldigt förkortad version.

Om du vill få den tragiska berättelsen om Hamlet serverad i ett lättfattligt och komiskt format så ta tag i denna bok.


Se om boken finns inne och reservera den härv. 47
Tjuvarnas stad
Av David Benioff

Det är vinter i Leningrad, året är 1942 och staden är belägrad av tyskarna. Lev är 17 år och försöker att överleva på de iskalla, farliga gatorna när han en dag ertappas med att stjäla från en död soldat. I cellen där han sedan sitter för att invänta sin dödsdom träffar han den unge Kolja som har deserterat och väntar på samma öde som han själv.

Men istället för döden får de båda unga männen ett märkligt uppdrag; de ska finna tolv ägg inom fem dagar så att en högt uppsatt överstes dotter kan få sin bröllopstårta.

Jakten på äggen går genom den krigshärjade staden och ut på landsbygden, full av angivare, tyskar och partisaner. De är utsvultna, rädda och frusna in i märgen men finner tröst i varandras vänskap, sin beslutsamhet att överleva och sin delade hoppfullhet inför framtiden.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

 v.45 Appar

Vi har en webbsida full med tips på appar inom hälso- och sjukvård. Både för dig som jobbar inom hälso- och sjukvården och för dig som vill få koll på eller förbättra din hälsa.

Alla appar på listan är gratis att ladda ned. Du hittar dem på Sjukhusbibliotekens webb: Till sidan med appar

 

 


 

v. 44
Har du PMS eller? En peppande bok till alla våra systrar
Av Jenny Öhrn Segolsson & Charlie Michaelsen

Den här boken har sitt ursprung ur en poddcast, PMS-podden, som blev mycket populär. Här kan man läsa allt om de kvinnliga hormonerna och vilka besvär de kan orsaka t.ex depression, ångest, sömnstörningar, smärta mm. Författarna har wallraffat sig genom de olika behandlingar som finns och berättar hur de har fungerat. Öppet, modigt och roligt berättar de om sina egna erfarenheter och hur det är att leva med en påfrestande åkomma som har blivit ett skämtsamt skällsord. Hur blir man bemött av sin husläkare egentligen?

Gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner medverkar i boken där hon redogör för vilka behandlingsformer som vården erbjuder idag.

Bokens layout är luftig med korta stycken och ger ett ungdomligt intryck. I slutet finns några roliga färdigskrivna "förlåt-mig" brev till de som eventuellt har blivit drabbad av en PMS-attack.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 43
Bemötande av demenssjuka

Självklart vill vi bemöta våra demenssjuka anhöriga med empati och respekt. Vi har lärt oss att inte säga nej, inte tillrättavisa, inte stressa, inte informera i onödan och en väldig massa annat man inte ska göra. Men vad gör man då när maken ger sig ut i vägen utan att se sig om, vägrar att duscha, skäller ut grannarna eller flörtar ohämmat med brevbäraren?

En bra utgångspunkt är att skaffa sig kunskaper om hur demenssjuka samspelar med personer i sin omgivning och vilka känslor som väcks hos den drabbade när funktionsförmågor förändras. Sedan vill man naturligtvis också ha konkreta tips och stöd när det gäller förhållningssätt i vardagen.

Två böcker som ger detta värdefulla stöd till anhöriga är Jane Cars och Birgitta Zanders "Samvaro med dementa" och Ola Palmés "Hur ska vi bemöta demenssjuka?"

Författarna delar med sig av goda erfarenheter av ett bemötande byggt på jagstödjande metodik som ger både anhöriga och sjuka en avsevärt förbättrad livskvalitet.

Se om boken  "Samvaro med dementa" finns inne och reservera den här

Se om boken "Hur ska vi bemöta demenssjuka?" finns inne och reservera den här


 

v. 42
Supersnacks och fler smarta sötsaker
Av Ulrika Hoffer

Jag ville dra ner på socker i min kost och det gick ganska bra när det gällde mat men det där med fikabröd och godis var lite svårare, så därför vill jag tipsa om detta lilla guldkorn.Förordet i boken gjorde mig nyfiken och fick mig att bläddra vidare.

Vad sägs om en pizzabotten gjord på sötpotatis, spenat och chiafrö, toppad med en härlig tomatsås och cashewost.Eller Grönsakskex med sesamfrön och oliver, Citronkaka med gurkmeja, Blomkålsmuffins, Smulpaj med hallon, Sötpotatis våfflor, Lyxiga praliner med marsipan och nougat.

Listan kan göras hur lång som helst och det finns något för alla smaker. Så låna och prova, du kommer inte att bli besviken.

Se om boken finns inne och reservera den här


v. 41
Kloka hem

En av bibliotekens nya tidskrifter heter Kloka hem. Det är en inredningstidning som vill inspirera till en hållbar livsstil. Det senaste numret innehåller bl. a. artiklar om att renovera ekologiskt, att sanera hemmet från farliga kemikalier, att rädda gamla kök istället för att riva ut och sätta in nytt och grön stadsarkitektur. Det finns också artiklar om att ta tillvara frukt, bär och grönsaker samt tips på miljövänliga inredningsprylar.

På tidskriftens webbsida, klokahem.com finns mycket mer att läsa, t.ex. en test av ekologisk grillkorv (3 vego och 3 med kött) och om en etisk, mindre miljöskadlig smartphone.

Det senaste numret går bara att läsa på biblioteket i Karlstad men tidigare nummer kan du låna hem. Se om den finns inne och reservera den här.


 

v. 40
Dagens fika : kaffe & kakor, lunch och en pratstund
Av Milo Kalén

Gillar du att fika? Här får du bästa recepten!

Milo öppnade sina drömmars fik som 51 åring, sin passion för matlagning och bakning har hon ärvt efter sin mamma. Med den här boken vill hon inspirera oss att våga prova nytt och att våga misslyckas. Vi får gärna tillaga några av hennes favoriter och ändra ingredienser så att kakorna blir våra egna.

Här serveras klassiska bullar, många olika sorters mördegskakor och mjuka kakor och pajer såsom citron- och lime paj, sviskonpaj och favorit cheesecake. Dessutom finns läckra hembakta bröd och enklare lunchrätter. Recepten är enkla att följa och ingredienserna finns att få tag på i vanlig matbutik, det är bara att sätta igång.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 39
Prova 6 olika söktjänster inom omvårdnad/nursing

Nu har du som vårdpersonal chansen att använda och testa 6 olika söktjänster. Testperioden sträcker sig fram till den 31 oktober 2017. Är det någon av dem du har användning för i ditt arbete? Säg gärna till oss på biblioteket.

Gå till söktjänsterna

 


 

v. 38
Asparna
Av Hanna Nordenhök

Asparna utspelar sig i två parallella tidsplan och handlar dels om Sussi i nutid och om Baronen i början på 1800-talet. Sussi återvänder till sin hemstad Malmö och sin trasiga mor många år efter att hennes lillebror blivit intagen på Råby ungdomsvårdsanstalt. Baronen grundar 1838 Råby räddningsinstitut för förvildade barn efter att ha misslyckats med att tämja bort det vilda från både sin egen son och en vargunge.

Med vackert avskalat språk sammanflätar Nordenhök de båda historierna och berättar en historia om syskonkärlek och socialt utsatta barn som svikits av samhället och vuxenvärlden.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 37
Mödrarnas söndag
Av Graham Swift

Det är 20-tal och miljön är ett gods på engelska landsbygden. Det är dagen på året då tjänstefolket får ledigt för att åka hem. Två personer blir trots den speciella dagen kvar på godset och det som händer under dagen kommer att förändra framtiden för alltid. En stor kortroman – på bara 150 sidor ryms så mycket känslor och dramatik!

 Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

v. 36
Dimmornas hus

Av Alix Rickloff

När sjuksköterskan Anna Trenowyths adoptivföräldrar dör under andra världskriget står hon helt utan familj och hem. Med ödets nyck blir Anna stationerad på godset Nanreath Hall där hennes mamma Lady Katherine Trenowyth växte upp. Hennes mamma dog när hon bara var 6 år och ansågs då vara familjens svarta får eftersom hon fött Anna utanför äktenskap. När Anna kommer till godset ser hon sin chans att ta reda på mer om sin släkt och vad som hände.

Parallellt med Annas historia får vi följa hennes mamma Lady Katherine Trenowyths historia. Hon förväntas leva sitt liv respektabelt genom att hitta någon passande från samma samhällsklass att gifta sig med. Men så dyker den bohemiske konstnären Simon upp och hon dras med i ett nytt liv fullt av lust, liv och kärlek. Ett liv som så småningom börjar falla samman och som lämnar henne ensam och övergiven.

Det är en historisk roman som innehåller kärlek, hemligheter och krigets tragedi och det är spännande och gripande fram till sista sidan.

Se om boken finns inne och reservera den här