Veckans tips

Varje vecka kommer ett nytt tips från oss. Det kan till exempel vara ett boktips, en tidskrift, en webbsida, en app eller något annat vi tror kan intressera dig. Här kan du även läsa tidigare tips.

Nu har veckans tips tagit sommarlov, men vi återkommer med nya tips till hösten.

 

 


Veckans tips!

 
V.22
Målarböcker för vuxna

Målarböcker för vuxna har blivit mycket populärt sedan ett par år tillbaka. Jag har själv fastnat för denna aktivitet och vill gärna tipsa om den. Att färglägga mönster, ofta repetitiva och många gånger väldigt små, gör att allt fokus riktas mot bilden som ska fyllas i och på så sätt kan omvärlden försvinna en stund. Målarstunden kan bli som en övning i mindfulness och en stunds meditation. Jag tycker också det är tillfredsställande att se mitt "hand-verk" växa fram från i princip ingenting till en färdig målning.

Målarböcker kan köpas i bokhandeln och på nätet finns gratis bilder att printa ut. Sjukhusbiblioteken har även böcker så att man kan prova på att måla, så välkommen hit för en målarstund!

 


 

v. 21
En engelsk gentleman
Av Jane Gardam

Uttrycket stiff upper lip har sällan kännts så rätt som i beskrivningen av Sir Edward Feathers, som dragits sig tillbaka till sitt gods efter en glansfull karriär som domare. Han är präglad av sin kärlekslösa barndom då han som många av de brittiska imperiets barn skickats ensam tillbaka till England för att växa upp långt från sina anhörigas vistelse i kolonierna.

När vi lär känna honom har han just blivit änkling sedan hans kära Betty dött i en hjärtattack medan hon arbetade i trädgården. Äktenskapet har varit kamratligt stabilt, men i hemlighet har Betty haft ett förhållande med Sir Edwards gamle kollega och ärkefiende Veneering. En morgon upptäcker han att denne Veneering blivit hans närmaste granne.

Romanen är en mycket brittisk historia med en tillbakablickande melankolisk stämning, men också med en alldeles underbar lågmäld humor och ironi. Den är mycket rörande och kan med fördel avnjutas med en kopp te och en pläd över fötterna en kylig vårdag.

Eftersom En engelsk gentleman är första delen i en trilogi där del två och tre kommer att handla om hustrun och värsta ovännen Veneering har man också mycket att se fram emot.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 20
Hundkärlek
Av Charlotta von Zweigbergk

Det här är en härlig och rolig bok med mycket sex. Historien utspelas till största delen på Gotland och det blir många förvecklingar och missförstånd innan året är till ända. Det är Sune och Sonja som har lite problem att få i gång kärleken. Jodå, Sune är mycket intresserad och kan rent ut sagt, inte tänka på någonting annat medan Sonja är lite mer tveksam.

Sune och Sonja är hundar som ska paras och det vill sig inte bättre än att de buttra och socialt misslyckade hundägarna Karin och Patrik blir inblandade i kärleksaffären också. Båda två är från skilda och har mycket bitterhet kvar sedan deras uppbrott. Dessutom bär de den största skammen av alla; de har problem med sina vuxna barn.

En bra och lättläst bok för alla. Älskar man dessutom hundar och kanske till och med är hundägare, kommer man att njuta av varje sida.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 19

Vänskap, böcker & mat:  inspiration och recept för bokcirkeln
Red.
Else-Marie Ottersten


Är du med i en bokklubb? eller har funderat på att gå med i en eller kanske vill starta upp en egen bokklubb? Då är det här boken för dig.

Här får man en unik inblick i hur andra träffas för att umgås och diskuteraintressanta böcker. Bokcirklar runt om i landet har bidragit med idéer, tips, råd och många läckra recept. Man kan enkelt dra igång en bokcirkel genom att annonsera på Facebook efter lika sinnade eller på arbetsplatsens anslagstavla och på så vis får man nya vänner och oväntade läsupplevelser.

En del träffas hemma hos varandra, andra på lunchrasten och en del på restaurang. Man kan hålla det enkelt och bjuda på te och mackor, trots allt är tanken att
boken ska vara i centrum. I bokens finns många härliga recept det är bara att välja utifrån ambitionsnivå eller vad sägs om Mr. Darcys kyss, Thrillerchili eller Agatha Christie-tekakor?

På Sjukhusbiblioteken finns bokningsbara grupprum. Ta kontakt med oss om ni vill boka rummet för er bokklubb.

 Se om boken finns inne och reservera den här


 

 v. 18
Två systrar
Av Åsne Seierstad

En oktoberdag 2013 försvinner plötsligt två tonårsflickor från sitt hem i Norge. Det visar sig att de har gått över gränsen till Syrien. Pappan ger sig in i det krigshärjade landet på jakt efter sina döttrar.

Hur kunde det bli så här? Familjen har flytt undan oroligheterna i Somalia och funnit sig väl tillrätta i norska samhället med språk, skola och fritidsaktiviteter. Men något gör att dessa flickor väljer krigets Syrien och IS.

Att Åsne Seierstad är journalist märks i hur hon berättar om familjens kamp och det är väldigt tydligt att pappan, mamman och en bror hanterar händelsen på helt olika sätt.

Se om boken finns inne och reservera den här 


 

v. 17
Priset man betalar
Av Lionel Shriver

Shep har en plan. Han ska arbeta, arbeta, arbeta tills han en dag har så pass mycket på banken att han kan ta sin familj bort från USA och tillbringa resten av sitt liv på en söderhavsö långt, långt bort.

Och tidpunkten närmar sig, Shep har sålt sitt företag, avskyr sitt jobb och längtar efter solen och värme utan bilköer och stress. Men hustrun Glynis hittar fel på alla platser som Shep vill flytta till och en dag köper han biljetter till Zanzibar och bestämmer sig för att resa, med eller utan hustru. Då släpper Glynis bomben, hon har en sällsynt cancersjukdom och behöver läkarvård.

Det blir ingen resa för Shep, för vem kan överge sin fru när hon är sjuk, och när hon dessutom är beroende av hans sjukförsäkring? Men sjukförsäkringen visar sig inte räcka för Glynis vård, inte på långa vägar, så medan Glynis blir allt sjukare blir Sheps sparkonto allt mindre.

Boken är en nattsvart betraktelse av det amerikanska sjukvårdssystemet år 2011, med skruvad humor och många djupa frågor. Vad kostar ett liv? Ska man alltid förlänga ett liv om det finns möjlighet? Vem eller vilka tjänar på systemet och vilka är de stora förlorarna?

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 15
Nyhetslistan - med allt nytt som finns att låna på Sjukhusbiblioteken.

Missa inte när det kommer en ny deckare av din favoritförfattare eller en bok om ditt specialintresse. Prenumerera på nyhetslistan så håller du koll på allt som finns att låna. Listan kommer på mejl en gång i månaden. Skicka ett mejl till sjukhusbiblioteket.karlstad@liv.se så du kan starta din prenumeration.

Till sidan med alla nyhetslistor


 

v. 14
Historiska hundar : hur människans bästa vän har påverkat världen.
Av Mats Carlbom

Hundens roll är sorgligt försummad i dagens historieskrivningar men det är slut på det nu, tack vare den här boken. Här får man läsa häpnadsväckande fakta om hundar som påverkat historiens gång.

Det är till exempel inte omöjligt att Storbritannien hade varit katolskt om inte en hund hade bitit i en viss fot. -Kommer ni ihåg Disneyfilmen om slädhunden Balto, som fanns på riktigt, och om hans heroiska räddning av difterismittade barn. Tänk bara på Tinkerbell som i ett nafs (!) gjorde hunden till en modeaccessoar. Och jag säger bara Lajka, den första från vår planet som var i rymden. Boken innehåller 22 välskrivna kapitel med fina illustrationer.

Författaren heter Mats Carlbom och är journalist bl.a. på Dagens Nyheter. Han hävdar bestämt att man kan vara både en katt- och en hundmänniska.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v.13
Entry Island
Av Peter May

Nu har Peter May kommit med ny deckare som är minst lika bra som Lewis-triologin. Denna gång utspelas historien på Entry Island, ett isolerat ö-samhälle utanför Kanadas kust.

När det begås ett mord på ön vilket inte hänt på många år, får kriminalpolisen Sime Mackenzie bege sig dit med ett utredningsteam. När han möter Kirsty, hustrun till den mördade, får han en märklig känsla, han känner igen henne trots att han vet att han aldrig mött henne tidigare. Under utredningens gång hemsöks Sime av drömmar om ett förflutet på en skotsk ö. Simes förfäder utvandrade från Skottland till Kanada.

Boken utspelar sig både historiskt och i nuet. Nutid och dåtid vävs samman på ett intressant och spännande sätt. Peter May har ett mycket målande språk om både karaktärer och miljö.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 12
Inside the New York Times Book Review
En podcast för dig som är intresserad av nya böcker

November 2014 hade DN en artikel där de tipsade om "nätets 27 bästa podsändningar" i olika kategorier. En av de 27 var Inside the New York Times Book Review.

Pamela Paul, som är redaktör för New York Times litteraturbevakning leder podcasten om boknyheter i USA. Den består av gruppsamtal om viktiga bokreleaser, nyhetssvep och trendspaningar från förlagsvärlden, intervjuer med författare samt en genomgång av New York Times bästsäljarlista.

Om du är intresserad av att få tips om nya böcker på engelska och/eller vill ha koll på vilka böcker och författare som det då småningom kommer att pratas om här i Sverige är detta podden att lyssna på. Nya avsnitt publiceras sent på fredagar och är oftast 40-50 minuter långa.

I november 2014 hade jag aldrig lyssnat på en pod förut, men började lyssna på denna och har sedan fortsatt :-)

 


 

v. 11
Sök HTA genom www.vardverktyget.se
Webbtjänst för att söka efter svenska HTA-rapporter

HTA står för Health Technology Assessment dvs. utvärdering av metoder och tekniker i hälso- och sjukvården.

HTA är den metod som används inom hälso- och sjukvård när man systematiskt vill utvärdera det vetenskapliga underlaget för olika metoder och teknikers effekter, risker och kostnader.

Läs mer om hur landstinget arbetar med HTA


 

v. 10
Vegomat

Vego- Vegansk mat för alla tillfällen och Välkommen till vegoriket är två kokböcker av den mångsysslande matpersonligheten Mattias Kristiansson.

Både böckerna innehåller vardagsrecept såväl som recept för att festa till det till helgen.

Kristiansson visar att man kan laga riktigt bra vego-mat utan en massa krusiduller, specialaffärer eller timmar framför spisen, bara god mat helt enkelt. Allt från svensk husmanskost till libanesiskt till italienskt finns representerat.

Hans bakgrund inom bakning märks också tydligt med flertalet trevliga desserter och bakverk, precis som med middagarna, är de ofta varianter på redan beprövade favoriter så som muffins, cheesecake och småkakor.

Båda böckerna rekommenderas varmt till alla som vill ha inspiration till att laga god mat.

Se om boken "Vego- Vegansk mat för alla tillfällen" finns inne och reservera den här 

Se om boken "Välkommen till vegoriket" finns inne och reservera den här


 

v. 9
Swede Hollow
Av Ola Larsmo

När sista sidan är läst är det med saknad och vemod man lämnar svenskamerikanerna i Ola Larsmos epos om en brokig skara migranter i sekelskiftets Minnesota. Dessa fattiga och illa sedda svenskar har kommit så nära när man fått följa dem i glädje och sorg. Trots farliga dagsverken och hårt arbete vid järnvägen, i tvätterier och i textilfabriker har de svårt att klara sig. Att någon gång få möjlighet att lämna den eländiga kåkstad som utgör Swede Hollow blir för de flesta bara en dröm.

Romanen bygger på en mycket grundlig research. Mycket är dokumentärt och med de samtidigt ömsinta och realistiska personporträtten Larsmo tecknar får vi en ny bild av de öde många utvandrare gick till mötes i det nya landet.

Porträttet av Inga, som ensam rest från Dalsland där hon av oklara orsaker förlorat sin familj, är kanske det som stannar längts i minnet. Mitt i all slum och allt elände blir hon en slags ledargestalt. Invånarna i dalen vänder sig till henne med både praktiska och själsliga bekymmer. Hon är både stark och listig och med sitt ljusa sinnelag förmedlar hon hopp också de få gånger hon inte lyckas lösa en konflikt, förmedla ett arbete eller få en förrymd fästman att ta sitt ansvar.

När Karl-Oskar och Kristina nu har fått sällskap av Inga får historien om utvandrarnas liv i det nya landet en ny dimension.

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

 
v. 8
Babytecken

Att kommunicera och samspela med sitt barn är både roligt och viktigt. Babytecken är ett sätt att kommunicera med sitt barn redan innan hen lärt sig att prata. Det är enkla tecken och gester som används tillsammans med tal.

 

Boken om babytecken: en guide till tidig kommunikation med din bebis av Rebecca Wilms ger en introduktion till babytecken och vägledning i hur man kommer igång. Man kan också läsa om den senaste forskningen, få tillgång till en teckenordbok och läsa om hur babytecken stärker den språkliga och motoriska utvecklingen.

Lollo lär sig babytecken av Rebecca Wilms är pekbok som riktar sig till barn mellan 0–3 år. I den här boken lär sig Lollo babytecken, hon får hjälp av stora syster som redan kan en massa tecken. På varje sida finns små bilder med babytecken som passar historien, handlingen utspelar sig till största delen kring frukostbordet men här finns också andra användbara babytecken för lek och samvaro.

Se om "Boken om babytecken" finns inne och reservera den här

Se om "Lollo lär sig babytecken" finns inne och reservera den här

 


 

v.7
Patientinformation på webben
I vår databaslista har vi en rubrik som heter Patientinformation. Där länkar vi till sidor med information om hälsa och sjukdomar, och som riktar sig till patienter och anhöriga.

I första hand är informationen på svenska eller engelska, men även andra språk finns representerade.
1177 har texter på flera olika språk.
Medline Plus har mycket på spanska.
Clinical Key har texter på ett flertal språk, och samtliga av dessa finns också på engelska.

 Du hittar sidan med alla databaser här


 

v. 6
Ska du hålla en presentation? Ska du på en anställningsintervju? Vill du känna dig säker på ditt styrelsemöte?

Det finns en uppsjö av böcker att låna med praktiska tips om vad du kan tänka på och lära dig. Här är två exempel:

 

Kroppen ljuger aldrig : konsten att tala kroppsspråk
Av Mi Ridell som är skådespelare och som arbetar som coach inom näringslivet med presentationsteknik. Till sin hjälp har hon Lukas som är en pseudonym för en polis som arbetar med kommunikation och som det heter inom polisen: ”personbaserad inhämtning”. Boken är fylld av praktiska tips och instruktiva bilder. Man kan även ladda upp QR-koder för att se filmklipp och andra inslag som understryker det som sägs i texten. Boken kom ut 2016.

Konsten att göra intryck
Av Andela Ahoa som är forskaren och har disputerat inom perceptionspsykologi. Hon ställer samman flera olika forskningssträngar med köpbeteendeforskning och beskriver vad som händer under det första mötets kritiska ögonblick, och vad vi kan göra för att påverka andras uppfattning om oss. Boken kom ut 2016.

Se om "Kroppen ljuger aldrig" finns inne och reservera den här

Se "Konsten att göra intryck" finns inne och reservera den här


 

v. 5
Madeleine F
Av Lena Einhorn

Bokens Hanna får på en författarutbildning i uppdrag att skriva om en kvinna som för åtta år sedan satt in ett antal annonser som erbjuder en rad olika tjänster: Lektioner i balett, konst, naturvetenskap, musik, översättning och städning. Alla undertecknade Madeleine F.

Hanna känner sig tveksam till att utnyttja en verklig människas liv i litterära syften men kan ändå inte riktigt släppa tanken på vem denna Madeleine F är. Hon letar intensivt efter spår från denna märkliga kvinna, som ska visa sig allt annat än lätt att finna och förstå.

Lena Einhorn vet verkligen hur man kan göra litteratur av verkliga livsöden.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 4
Dikter i urval 1974-2004
Av Barbro Lindgren

När läste du en dikt senast?
Boken "Dikter i urval" innehåller bland annat dikter ur böckerna "När jag var prins utav Arkadien", "Gröngölingen är på väg" och "Nu är du mitt barn".

Barbro Lindgrens dikter är lätta att ta till sig, dikter till tröst och glädje. I "Gröngölingen är på väg" finns den fina dikten "Gråt inte för att jag är död", om att ta farväl av en älskad närstående/vän. "Nu är du mitt barn" är en diktsamling som beskriver hur det är att bli mamma till sin mamma.

I många av hennes dikter och berättelser finns Barbros kärlek till Torsby beskrivet. Hon var ofta hos farmor och farfar, som drev den anrika Bosättningsaffären som fortfarande finns kvar.

I dikten "När jag var prins utav Arkadien" finns följande strof:
"Torsby - vilket förtrollat ord
att ett namn kan rymma så mycket magi -
När jag fyllt sju
fick jag ensam fara dit med tåg
och jag stod i korridoren
i dånet och stenkolsröken
och tänkte på Bosättningsaffären....."

PS. Barbro Lindgren är aktuell i dagarna i programmet "Vänligen Lars Lerin". DS.

Se om boken finns inne och reservera den här


V. 3
Sluta aldrig gå – från gatan i Sao Paulo till Vindeln i Norrland
Av Christina Rickardsson

Detta är Christinas berättelse om hur hon som föddes i Brasiliens vildmark hamnade i en by i Västerbotten. Hennes första levnadsår bodde hon i en grotta med sin mamma. När hon var fem år fick de fly från grottorna och de levde sedan på gatorna i en favela, kåkstad, i Sao Paulo. Livet där är inte lätt och den ständiga kampen mot hunger, våld och utsatthet som gatubarn upplever blandas med de stunder av glädje som alltid finns, framförallt tillsammans med hennes kompis Camile. Det är starka minnen hon har och det är riktigt gripande beskrivet till exempel när hon får se sin kompis bli dödad av polisen eller när hon hamnar i blodigt knivslagsmål för en bit bröd.

När hon är åtta år hamnar hon på barnhem och ett år senare adopteras hon av en svensk familj och hamnar i byn Vindeln i Västerbotten. Det blir en stor omställning och kulturkrock när hon kommer till Sverige. I vuxen ålder beger hon sig tillbaka till Brasilien för att försöka hitta sin mamma och få veta mer om vad som egentligen hände när hon placerades på barnhem. Hon fick aldrig riktigt förklarat för sig varför hon hamnade där och varför hon inte fick träffa sin mamma mer.

Trots alla svårigheter och motgångar Christina upplever kommer hon alltid ihåg sin mammas ord "Gå alltid vidare, sluta aldrig gå". Vad som än händer så fortsätt gå och fortsätt leva.

Se om boken finns inne och reservera den här