Veckans tips - Landstinget i Värmland

Veckans tips

Varje vecka kommer ett nytt tips från oss. Det kan till exempel vara ett boktips, en tidskrift, en webbsida, en app eller något annat vi tror kan intressera dig. Här kan du även läsa tidigare tips.

 

v. 22
Ormen i Essex
Av Sarah Perry

Om man saknar författare som Charles Dickens eller Jane Austen är det här den rätta boken. Ormen i Essex är en roman som utspelar sig i den engelska landsbygden 1893. Huvudpersonen Cora Seaborne är en nybliven ung änka som bor med sin son i London. Hon inser att nu som änka kan hon äntligen göra vad hon vill och nu tänker hon ägna sin tid åt att studera naturen, speciellt biologi och geologi. Hon har en bästa väninna, Martha, som egentligen har fått plats som sällskapsdam, och tillsammans beger de sig till den lilla orten Colchester i Essex. Där florerar rykten om en mystisk sjöorm.

Boken handlar om vänskap och kärlek och ställer frågan, vad som är vad? Språket i boken är tidstypiskt med många långa invecklade och detaljerade beskrivningar av människor och natur. Det är ett myller av människor, platser och händelser och det känns som om man förflyttar sig ett sekel bakåt i tiden.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 21
1793
Av Niklas Natt och Dag

Den stympade krigsveteranen Michael Cardell får en höstnatt bärga en kropp ur den stinkande sjö på Södermalm som kallas Fatburen. Den döde har fått sina lemmar amputerade, ett efter ett under en längre tidsperiod och Cardell är oförmögen att lämna fyndet åt sitt öde.

På bårhuset träffar han Cecil Winge, en udda figur som bistår Stockholms poliskår i svåra fall och de två bestämmer sig för att gå till botten med mysteriet. Det för dem till dunkla krogar och hemliga bordeller, in i en värld fylld av nöd och fattigdom, av korruption och våld, av misstänksamhet och paranoia. Och genom hela Stockholm sveper de revolutionära tankarna från Frankrike där Marie Antoinette har fängslats och väntar på sitt öde.

En fantastisk Stockholms- och tidsskildring där den gustavianska eran visar sin fula baksida, långt från adliga salonger och gemak. Det är eländigt och lortigt, fattigt och orättvist men med ett hopp om en ljusare framtid, en framtid där vi nu befinner oss. För en stark känsla som infinner sig när man läser är tacksamhet över att man lever idag, och inte under den tidsepok som skildras i boken.

Utsedd till Årets bästa svenska debut 2017 av Svenska Deckarakademin, med all rätt!

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 20
Beteendedesign : psykologin som förändrar tankar, känslor och handlingar
Av Arvid Janson & Niklas Lange

Du tänker ofta fel, men du är inte ensam!
När jag väl tagit mitt beslut, så känner jag mig för det mesta nöjd med att jag noga övervägt för- och nackdelar och har en på tro att jag är en fritt tänkande person som grundat mitt beslut på ett logiskt och rationellt handlande. Fel! Enligt boken finns ingen sådan person, den finns bara i teorin.

Vi är alla utsatta för ”nudging” och oavsett om målet är att få mig att godkänna organdonation eller att välja de ekologiska bananerna i fruktdisken, så handlar ”nudging” om att göra det så enkelt som möjligt för mig att röra mig i den riktning ”säljaren” vill att jag ska.

Känns det lite kusligt? Eller tror du att detta inte gäller dig?
Läs boken och få svar på vilka faktorer det är som driver, eller hindrar, ett beteende? Varför agerar vi människor så ofta irrationellt när vi ska fatta beslut om pengar? Och inte minst – hur kan du som läsare omsätta det här rent praktiskt?

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 19
Läs med barnen

Visste du att ett barn som läser eller blir läst för kan ca 50 000-70 000 ord när det är 17 år. Ett barn som inte läser eller blir läst för kan ca 15 000-17 000? *

Att läsa högt för små barn ger alltså stor effekt när det gäller ordförråd och läsförståelse. Ett gott ordförråd påverkar även framtida skolresultat och därmed hela livet.

Läs med barnen har tagits fram av sjukhusbiblioteken i Värmland och tipsar om böcker som passar barn upp till fem år. Kom gärna in till oss och förse er med ett exemplar. Den kommer även att delas ut till många små värmlänningar i samband med hembesök från BVC.


Visst är det fantastiskt att något så enkelt och mysigt som att läsa med barn samtidigt kan vara till så stor nytta.

*Handbook of Reading Research / Michael L Kamil m.fl.

Till lästipslistan "Läs med barnen"

 


 

 v. 18
 Testa vår nya databas Web of Science där du kan:

Söka artiklar:
Det är en bred databas där du kan söka vetenskapliga artiklar inom många områden – medicin, omvårdnad, sociala frågor, konst, musik m.m.

Följa trender inom ditt område:
Hitta de artiklar som citerats mest de senaste två åren.

Se hur många citeringar en artikel du själv skrivit fått.
Eller sätt upp en alert, så får du ett epostmeddelande för varje ny citering.

Hitta fakta om tidskrifter:
Impact Factors för olika tidskrifter inom din specialitet.
Ta reda på vilka tidskrifter som publicerar mycket inom ditt ämnesområde.

Till Web of Science


 

v. 17

Just nu är det högsäsong för konstrundor och vårsalonger och då vill jag passa på att rekommendera en bok från 2017 av Hans-Olof Boström, den heter Konst i Värmland.
I denna boken tar han sig an ett urval av konstnärer från förra sekelskiftet och fram till idag, en del kända en del "orättvist bortglömda". Han har letat i arkiv och gjord "hembesök" hos nulevande konstnärer och undersökt hur de har interagerat och påverkat varandra. Det är en trevlig bok som ger både aha-upplevelser och skapar nyfikenhet. Hans-Olof Boström, professor emeritus i konstvetenskap vid bland annat Karlstads universitet, har skrivit flera böcker om konst och kultur.

Men behöver vi verkligen konst och kultur?

I antologin "Kultur och folkhälsa" från 2015 (redigerad av Eva Bojner Horwitz m.fl.), presenteras resultaten från de senaste tio årens forskning kring och effekter av kulturaktiviteter i ett folkhälsoperspektiv.

I tjugotalet kapitel med rubriker som till exempel: Kulturens biologiska effekter, "Hade jag inte haft Schopenhauer hade jag ta mig fan gått och dränkt mig", Stress och utmattning hos patienter och vårdgivare, Life Filming, Körsång & Hjärtfrekvensvariabilitet, I afton dans – om ett folkkärt socialt kapital och ett hälsosamt nöje, får vi en översikt över vad forskarna har kommit fram till; att man faktisk kan mäta hur konst och kultur påverkar vår hälsa på ett positivt sätt.

Se om boken "Konst i Värmland" finns inne och reservera den här


 

v. 16
BrowZine - appen som gör det enklare för dig som jobbar inom landstinget att hålla ordning på dina vetenskapliga tidskrifter.

Med appen BrowZine kan du bland annat bläddra i bibliotekets e-tidskrifter, samla dina favorittidskrifter i en egen bokhylla och få notiser när det kommer ett nytt nummer av dina favoriter.

 

Kom igång med BrowZine på din läsplatta eller telefon:

  • För att komma åt alla tidskrifter behöver du ett Proxivekonto som du ansöker om på https://proxive.se
  • Ladda ner appen BrowZine från App Store eller Google Play. När du startar appen första gången ombeds du välja bibliotek. Välj Landstinget i Värmland.
  • En inloggningsruta dyker upp. Logga in med din Proxiveinloggning.
  • Du kommer nu åt alla tidskrifter som sjukhusbiblioteken prenumererar på, både från jobbet och hemifrån.
  • För att kunna spara dina tidskrifter i en bokhylla behöver du skapa ett användarkonto i BrowZine. 

v. 15

Min mammas hemlighet
Av Nikola Scott

Adele och hennes syskon har vuxit upp i tryggaste tänkbara familj, men på ettårsdagen av moderns död avslöjas en hemlighet som förändrar allt. Adele är förvisso fyrtio år gammal, men att hela hennes liv baserat sig på just hemligheter skakar henne i grunden. Hon jobbar som bagare och konditor, vilket alltid har väckt hennes mammas förtret eftersom hon inte ansåg det vara ett tillräckligt ambitiöst karriärval.

Nu börjar ett sökande som för dom ut på en känslosam resa bakåt i tiden, till 1958 och sommaren i Sussex. De visar sig att modern höll flera hemligheter inom sig.

Min mammas hemlighet är en klassisk släktsaga om familjehemligheter och relationer.

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

v. 13
Boktugg.se

Boktugg.se är en sajt som "tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen". Sajtens medarbetare skriver om nyheter, trender, författare, förlag, bokhandlare, bibliotek m.m. Sidan bjuder också på topplistor (mest sålda böcker) i olika kategorier och länkar till svenska bokförlags kataloger med boktips och nya böcker.

Sajten startade som en branschblogg 2014 men kan rekommenderas till alla med stort intresse för böcker.

 


 

 

v.12

Fördel ADHD : var på skalan ligger du?
Av Anders Hansen

Anders Hansens stora genombrott kom med förra boken "Hjärnstark" och nu har han skrivit en bok om ADHD och hur man kan vända diagnosen till sin fördel.

Man ska vara försiktigt när man tänker på människor och sjukdomar ur ett evolutionärt perspektiv eftersom det är många olika omständigheter som påverkar. Men om man ändå gör ett tankeexperiment och tänker på de kännetecknande egenskaper som hör till ADHD, så är det mycket fascinerande. De egenskaper som vi idag klassar som en "sjukdom" och som bara är till besvär i skola och arbetsliv, var livsnödvändiga egenskaper för att våra förfäder på savannen skulle överleva.

I dag vet vi att alla har mer eller mindre drag av ADHD och i den här boken får man lära sig hur man kan vända diagnosen till en fördel och hur du kan hantera nackdelarna.

Anders Hansen är leg. läkare från Karolinska Institutet och civilekonom och han arbetar som överläkare i psykiatri.

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

 

v. 11
Flätan
Av Laetitia Colombani

Kastlösa Smita i Indien drömmer om ett annat liv och att hennes dotter ska få gå i skolan. Giulia i Italien arbetar i en hårateljé i Palermo och upptäcker att familjeföretaget står på ruinens brant. Sarah i Kanada är en känd advokat som får veta att hon är svårt sjuk. Smita, Giulia och Sarah vägrar att acceptera sina öden och bestämmer sig för att försöka ändra på det. En roman om tre kvinnoöden sammanflätade genom en önskan om hopp och ett bättre liv.

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 


v. 10
Kåda
Av Ane Riel

"Det var mörkt i det vita rummet när far dödade farmor." Så börjar sjuåriga Liv sin berättelse om sin familj. Familjen bor på enslig gård på en liten ö någonstans, någon gång i Danmark och har länge levt i samhällets utkant. Mamman är för tung för att ta sig ur sängen och pappan är smått kriminell och manisk samlare med sin egen speciella livssyn. För Liv som inte vet om något annat ter sig detta dock fullkomligt normalt. När farmor Elsa en dag kommer och hälsar på och ser förfallet familjen lever i hotas deras avskilda existens och pappa Jens tvingas ta drastiska åtgärder för att behålla den.


Kåda är en fantastiskt välskriven och originell historia och har tilldelats flera priser för bland
annat bästa kriminalroman.

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

 

 v. 9

Fotosidan Magasin

En av bibliotekets nya tidskrifter heter Fotosidan Magasin. För 10 år sedan kom det första numret av denna tidskrift som numera är Sveriges största fototidning.

Tidningen har ett stort fokus på bilder, de får ta plats på sidorna vilket ger både inspiration och en fin upplevelse när man tittar närmare på dom enskilda bilderna. Fotosidan Magasin har ett annorlunda upplägg genom att man som fotograf kan skicka in sina bilder inom olika motivområden. Redaktionen väljer därefter ut ett antal bilder till varje magasin vilka får kritik av proffs i syfte att inspirera och utveckla bildseendet.

På tidskriftens hemsida www.fotosidan.se finns mängder av intressanta artiklar och ett forum för den intresserade.

 


 

 v. 8
Bakom stängda dörrar
Av B. A. Paris

Verkligheten överträffar tyvärr ofta fantasin, tänkte jag, när en recensent ansåg att handlingen i den annars välskrivna boken tappade trovärdighet, för 'inte kan en modern och intelligent kvinna bli ett så hjälplöst offer och inte kan en tillsynes välfungerande och trevlig man vara så monumentalt sataniskt ond"'.

Det är en spännande och välskriven berättelse om hur det kan te sig när en intelligent och smart kvinna domineras och kontrolleras av en psykopatisk man.

I början tyckte jag språket var underligt naivt, men snart växte jag-berättarens karaktär fram, som om hon satt och berättade för mig i realtid. Intrigen blir än mer intressant när handlingens tredje huvudkaraktär visar sig smartare än man kanske kunde tro. Slutet är nervkittlande och raffinerad och till sist får man äntligen dra en lättnadens suck.

Se om boken "Bakom stängda dörrar" finns inne och reservera den här

Axel kör fast
Av Martin Vårdstedt

Mer vardaglig dramatik med en spännande upplösning får vi i "Axel kör fast". De unga lyssnares öron borde stå i givakt om högläsaren inflikar diverse "skubba/dra/fräsa/gasaljud" (brummmmm-brum-brum, wiiiiiiiiih, wrönnnwrönn wrönn...). Teckningarna är alldeles underbara med fina detaljer och
känslouttryck.

Se om boken "Axel kör fast" finns inne och reservera den här