Veckans tips

Varje vecka kommer ett nytt tips från oss. Det kan till exempel vara ett boktips, en tidskrift, en webbsida, en app eller något annat vi tror kan intressera dig. Här kan du även läsa tidigare tips.

 

 

v. 17

Just nu är det högsäsong för konstrundor och vårsalonger och då vill jag passa på att rekommendera en bok från 2017 av Hans-Olof Boström, den heter Konst i Värmland.
I denna boken tar han sig an ett urval av konstnärer från förra sekelskiftet och fram till idag, en del kända en del "orättvist bortglömda". Han har letat i arkiv och gjord "hembesök" hos nulevande konstnärer och undersökt hur de har interagerat och påverkat varandra. Det är en trevlig bok som ger både aha-upplevelser och skapar nyfikenhet. Hans-Olof Boström, professor emeritus i konstvetenskap vid bland annat Karlstads universitet, har skrivit flera böcker om konst och kultur.

Men behöver vi verkligen konst och kultur?

I antologin "Kultur och folkhälsa" från 2015 (redigerad av Eva Bojner Horwitz m.fl.), presenteras resultaten från de senaste tio årens forskning kring och effekter av kulturaktiviteter i ett folkhälsoperspektiv.

I tjugotalet kapitel med rubriker som till exempel: Kulturens biologiska effekter, "Hade jag inte haft Schopenhauer hade jag ta mig fan gått och dränkt mig", Stress och utmattning hos patienter och vårdgivare, Life Filming, Körsång & Hjärtfrekvensvariabilitet, I afton dans – om ett folkkärt socialt kapital och ett hälsosamt nöje, får vi en översikt över vad forskarna har kommit fram till; att man faktisk kan mäta hur konst och kultur påverkar vår hälsa på ett positivt sätt.

Se om boken "Konst i Värmland" finns inne och reservera den här


 

v. 16
BrowZine - appen som gör det enklare för dig som jobbar inom landstinget att hålla ordning på dina vetenskapliga tidskrifter.

Med appen BrowZine kan du bland annat bläddra i bibliotekets e-tidskrifter, samla dina favorittidskrifter i en egen bokhylla och få notiser när det kommer ett nytt nummer av dina favoriter.

 

Kom igång med BrowZine på din läsplatta eller telefon:

  • För att komma åt alla tidskrifter behöver du ett Proxivekonto som du ansöker om på https://proxive.se
  • Ladda ner appen BrowZine från App Store eller Google Play. När du startar appen första gången ombeds du välja bibliotek. Välj Landstinget i Värmland.
  • En inloggningsruta dyker upp. Logga in med din Proxiveinloggning.
  • Du kommer nu åt alla tidskrifter som sjukhusbiblioteken prenumererar på, både från jobbet och hemifrån.
  • För att kunna spara dina tidskrifter i en bokhylla behöver du skapa ett användarkonto i BrowZine. 

v. 15

Min mammas hemlighet
Av Nikola Scott

Adele och hennes syskon har vuxit upp i tryggaste tänkbara familj, men på ettårsdagen av moderns död avslöjas en hemlighet som förändrar allt. Adele är förvisso fyrtio år gammal, men att hela hennes liv baserat sig på just hemligheter skakar henne i grunden. Hon jobbar som bagare och konditor, vilket alltid har väckt hennes mammas förtret eftersom hon inte ansåg det vara ett tillräckligt ambitiöst karriärval.

Nu börjar ett sökande som för dom ut på en känslosam resa bakåt i tiden, till 1958 och sommaren i Sussex. De visar sig att modern höll flera hemligheter inom sig.

Min mammas hemlighet är en klassisk släktsaga om familjehemligheter och relationer.

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

v. 13
Boktugg.se

Boktugg.se är en sajt som "tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen". Sajtens medarbetare skriver om nyheter, trender, författare, förlag, bokhandlare, bibliotek m.m. Sidan bjuder också på topplistor (mest sålda böcker) i olika kategorier och länkar till svenska bokförlags kataloger med boktips och nya böcker.

Sajten startade som en branschblogg 2014 men kan rekommenderas till alla med stort intresse för böcker.

 


 

 

v.12

Fördel ADHD : var på skalan ligger du?
Av Anders Hansen

Anders Hansens stora genombrott kom med förra boken "Hjärnstark" och nu har han skrivit en bok om ADHD och hur man kan vända diagnosen till sin fördel.

Man ska vara försiktigt när man tänker på människor och sjukdomar ur ett evolutionärt perspektiv eftersom det är många olika omständigheter som påverkar. Men om man ändå gör ett tankeexperiment och tänker på de kännetecknande egenskaper som hör till ADHD, så är det mycket fascinerande. De egenskaper som vi idag klassar som en "sjukdom" och som bara är till besvär i skola och arbetsliv, var livsnödvändiga egenskaper för att våra förfäder på savannen skulle överleva.

I dag vet vi att alla har mer eller mindre drag av ADHD och i den här boken får man lära sig hur man kan vända diagnosen till en fördel och hur du kan hantera nackdelarna.

Anders Hansen är leg. läkare från Karolinska Institutet och civilekonom och han arbetar som överläkare i psykiatri.

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

 

v. 11
Flätan
Av Laetitia Colombani

Kastlösa Smita i Indien drömmer om ett annat liv och att hennes dotter ska få gå i skolan. Giulia i Italien arbetar i en hårateljé i Palermo och upptäcker att familjeföretaget står på ruinens brant. Sarah i Kanada är en känd advokat som får veta att hon är svårt sjuk. Smita, Giulia och Sarah vägrar att acceptera sina öden och bestämmer sig för att försöka ändra på det. En roman om tre kvinnoöden sammanflätade genom en önskan om hopp och ett bättre liv.

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 


v. 10
Kåda
Av Ane Riel

"Det var mörkt i det vita rummet när far dödade farmor." Så börjar sjuåriga Liv sin berättelse om sin familj. Familjen bor på enslig gård på en liten ö någonstans, någon gång i Danmark och har länge levt i samhällets utkant. Mamman är för tung för att ta sig ur sängen och pappan är smått kriminell och manisk samlare med sin egen speciella livssyn. För Liv som inte vet om något annat ter sig detta dock fullkomligt normalt. När farmor Elsa en dag kommer och hälsar på och ser förfallet familjen lever i hotas deras avskilda existens och pappa Jens tvingas ta drastiska åtgärder för att behålla den.


Kåda är en fantastiskt välskriven och originell historia och har tilldelats flera priser för bland
annat bästa kriminalroman.

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

 

 v. 9

Fotosidan Magasin

En av bibliotekets nya tidskrifter heter Fotosidan Magasin. För 10 år sedan kom det första numret av denna tidskrift som numera är Sveriges största fototidning.

Tidningen har ett stort fokus på bilder, de får ta plats på sidorna vilket ger både inspiration och en fin upplevelse när man tittar närmare på dom enskilda bilderna. Fotosidan Magasin har ett annorlunda upplägg genom att man som fotograf kan skicka in sina bilder inom olika motivområden. Redaktionen väljer därefter ut ett antal bilder till varje magasin vilka får kritik av proffs i syfte att inspirera och utveckla bildseendet.

På tidskriftens hemsida www.fotosidan.se finns mängder av intressanta artiklar och ett forum för den intresserade.

 


 

 v. 8
Bakom stängda dörrar
Av B. A. Paris

Verkligheten överträffar tyvärr ofta fantasin, tänkte jag, när en recensent ansåg att handlingen i den annars välskrivna boken tappade trovärdighet, för 'inte kan en modern och intelligent kvinna bli ett så hjälplöst offer och inte kan en tillsynes välfungerande och trevlig man vara så monumentalt sataniskt ond"'.

Det är en spännande och välskriven berättelse om hur det kan te sig när en intelligent och smart kvinna domineras och kontrolleras av en psykopatisk man.

I början tyckte jag språket var underligt naivt, men snart växte jag-berättarens karaktär fram, som om hon satt och berättade för mig i realtid. Intrigen blir än mer intressant när handlingens tredje huvudkaraktär visar sig smartare än man kanske kunde tro. Slutet är nervkittlande och raffinerad och till sist får man äntligen dra en lättnadens suck.

Se om boken "Bakom stängda dörrar" finns inne och reservera den här

Axel kör fast
Av Martin Vårdstedt

Mer vardaglig dramatik med en spännande upplösning får vi i "Axel kör fast". De unga lyssnares öron borde stå i givakt om högläsaren inflikar diverse "skubba/dra/fräsa/gasaljud" (brummmmm-brum-brum, wiiiiiiiiih, wrönnnwrönn wrönn...). Teckningarna är alldeles underbara med fina detaljer och
känslouttryck.

Se om boken "Axel kör fast" finns inne och reservera den här