Veckans tips

Varje vecka kommer ett nytt tips från oss. Det kan till exempel vara ett boktips, en tidskrift, en webbsida, en app eller något annat vi tror kan intressera dig. Här kan du även läsa tidigare tips.

Veckans tips!

 

v.7
Patientinformation på webben
I vår databaslista har vi en rubrik som heter Patientinformation. Där länkar vi till sidor med information om hälsa och sjukdomar, och som riktar sig till patienter och anhöriga.

I första hand är informationen på svenska eller engelska, men även andra språk finns representerade.
1177 har texter på flera olika språk.
Medline Plus har mycket på spanska.
Clinical Key har texter på ett flertal språk, och samtliga av dessa finns också på engelska.

 Du hittar sidan med alla databaser här


 

v. 6
Ska du hålla en presentation? Ska du på en anställningsintervju? Vill du känna dig säker på ditt styrelsemöte?

Det finns en uppsjö av böcker att låna med praktiska tips om vad du kan tänka på och lära dig. Här är två exempel:

 

Kroppen ljuger aldrig : konsten att tala kroppsspråk
Av Mi Ridell som är skådespelare och som arbetar som coach inom näringslivet med presentationsteknik. Till sin hjälp har hon Lukas som är en pseudonym för en polis som arbetar med kommunikation och som det heter inom polisen: ”personbaserad inhämtning”. Boken är fylld av praktiska tips och instruktiva bilder. Man kan även ladda upp QR-koder för att se filmklipp och andra inslag som understryker det som sägs i texten. Boken kom ut 2016.

Konsten att göra intryck
Av Andela Ahoa som är forskaren och har disputerat inom perceptionspsykologi. Hon ställer samman flera olika forskningssträngar med köpbeteendeforskning och beskriver vad som händer under det första mötets kritiska ögonblick, och vad vi kan göra för att påverka andras uppfattning om oss. Boken kom ut 2016.

Se om "Kroppen ljuger aldrig" finns inne och reservera den här

Se "Konsten att göra intryck" finns inne och reservera den här


 

v. 5
Madeleine F
Av Lena Einhorn

Bokens Hanna får på en författarutbildning i uppdrag att skriva om en kvinna som för åtta år sedan satt in ett antal annonser som erbjuder en rad olika tjänster: Lektioner i balett, konst, naturvetenskap, musik, översättning och städning. Alla undertecknade Madeleine F.

Hanna känner sig tveksam till att utnyttja en verklig människas liv i litterära syften men kan ändå inte riktigt släppa tanken på vem denna Madeleine F är. Hon letar intensivt efter spår från denna märkliga kvinna, som ska visa sig allt annat än lätt att finna och förstå.

Lena Einhorn vet verkligen hur man kan göra litteratur av verkliga livsöden.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 4
Dikter i urval 1974-2004
Av Barbro Lindgren

När läste du en dikt senast?
Boken "Dikter i urval" innehåller bland annat dikter ur böckerna "När jag var prins utav Arkadien", "Gröngölingen är på väg" och "Nu är du mitt barn".

Barbro Lindgrens dikter är lätta att ta till sig, dikter till tröst och glädje. I "Gröngölingen är på väg" finns den fina dikten "Gråt inte för att jag är död", om att ta farväl av en älskad närstående/vän. "Nu är du mitt barn" är en diktsamling som beskriver hur det är att bli mamma till sin mamma.

I många av hennes dikter och berättelser finns Barbros kärlek till Torsby beskrivet. Hon var ofta hos farmor och farfar, som drev den anrika Bosättningsaffären som fortfarande finns kvar.

I dikten "När jag var prins utav Arkadien" finns följande strof:
"Torsby - vilket förtrollat ord
att ett namn kan rymma så mycket magi -
När jag fyllt sju
fick jag ensam fara dit med tåg
och jag stod i korridoren
i dånet och stenkolsröken
och tänkte på Bosättningsaffären....."

PS. Barbro Lindgren är aktuell i dagarna i programmet "Vänligen Lars Lerin". DS.

Se om boken finns inne och reservera den här


V. 3
Sluta aldrig gå – från gatan i Sao Paulo till Vindeln i Norrland
Av Christina Rickardsson

Detta är Christinas berättelse om hur hon som föddes i Brasiliens vildmark hamnade i en by i Västerbotten. Hennes första levnadsår bodde hon i en grotta med sin mamma. När hon var fem år fick de fly från grottorna och de levde sedan på gatorna i en favela, kåkstad, i Sao Paulo. Livet där är inte lätt och den ständiga kampen mot hunger, våld och utsatthet som gatubarn upplever blandas med de stunder av glädje som alltid finns, framförallt tillsammans med hennes kompis Camile. Det är starka minnen hon har och det är riktigt gripande beskrivet till exempel när hon får se sin kompis bli dödad av polisen eller när hon hamnar i blodigt knivslagsmål för en bit bröd.

När hon är åtta år hamnar hon på barnhem och ett år senare adopteras hon av en svensk familj och hamnar i byn Vindeln i Västerbotten. Det blir en stor omställning och kulturkrock när hon kommer till Sverige. I vuxen ålder beger hon sig tillbaka till Brasilien för att försöka hitta sin mamma och få veta mer om vad som egentligen hände när hon placerades på barnhem. Hon fick aldrig riktigt förklarat för sig varför hon hamnade där och varför hon inte fick träffa sin mamma mer.

Trots alla svårigheter och motgångar Christina upplever kommer hon alltid ihåg sin mammas ord "Gå alltid vidare, sluta aldrig gå". Vad som än händer så fortsätt gå och fortsätt leva.

Se om boken finns inne och reservera den här