Fler vårdplatser öppna under sommaren

Landstinget kommer att ha fler vårdplatser öppna under sommaren 2017 än i fjol.
– Somrarna är en utmaning och det krävs hårt arbete för att våra patienter ska få lika god vård som under resten året, säger hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg.

Under sommaren 2017 kommer Landstinget i Värmland att ha cirka 500 vårdplatser öppna varje vecka. Det är 30 fler per vecka än förra sommaren.
– Vad gäller Centralsjukhuset i Karlstad ser det förhållandevis bra ut totalt. Sjukhusen i Torsby och Arvika har större utmaningar, men som vanligt handlar det om att ha ett bra samarbete över hela länet, säger Tobias Kjellberg.

Föredömlig schemaläggning

Att landstinget kan minska vårdplatser under sommaren beror på att vissa planerade ingrepp kan flyttas fram utan att riskera patientsäkerheten eller förlänga enskilda patienters lidande.
– Men det är tack vare att personalen sliter hårt på sommaren. Det är inte enkelt att få det att gå ihop, men som arbetsgivare måste vi också se till att våra medarbetare får den semester de har rätt till. I år har landstingets chefer gjort ett bra arbete med sin schemaläggning och ännu så länge har vi inte något behov av att flytta semesterveckor.

Rätt vård på rätt plats

Patienter som inte är i behov av sjukvård men behöver fortsatt omvårdnad kommer att få den på närvårdsavdelningarna i Säffle och Kristinehamn och på den omvårdnadsavdelning som öppnas på Centralsjukhuset i Karlstad sedan några somrar tillbaka.
– Det innebär att vi ger våra patienter rätt vård på rätt vårdnivå och att de patienter som är i störst behov av inneliggande sjukvård får den, säger Tobias Kjellberg.

Ingen skillnad om det är akut

Vad gäller länets vårdcentraler har de flesta öppet som vanligt under sommaren. Aktuella öppettider finns på 1177.se. För den som blir akut sjuk eller skadad är det ingen skillnad i hur man tas om hand.
– Blir du akut sjuk kan du vara trygg i att vi tar hand om dig oavsett när under året det sker, säger Tobias Kjellberg.