Psykiatriveckan 2015

Under en veckas tid, 10-16 oktober, hade landstinget evenemang på fyra orter i länet och det var många värmlänningar som fick ökad kunskap om psykiatri.

Veckan började lördag 10 oktober – Världsdagen för psykisk ohälsa. På Mitt i City hade köpcentrets besökare chans att prata med representanter för både psykiatrin och brukarorganisationer.

Måndagen efter föreläste Eva och Johan Bonander, Svenska kyrkan, i Torsby. Temat var självmordsprevention och första hjälpen till psykisk ohälsa.

På onsdagen var det dags för föreläsning i Arvika. Den hölls av distriktsläkare Margareta Troell och handlade om äldres psykiska hälsa.

Psykiatrin i Kristinehamn hade bjudit in till ett eftermiddagsevenemang. Där var det Bibbi Molander från Eskilstuna som med tal, sång och bild berättade om bipolär sjukdom. 

Veckan avslutades med en föreläsningsdag på Centralsjukhuset i Karlstad. Teman under dagen var läkemedelsberoende, depression, självskadebeteende och att vara anhörig till någon som tar sitt liv.

De som lyssnade till föreläsningarna under veckan var både personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa, närstående, studerande och personer som i sitt arbete har kontakt med psykisk ohälsa.